Mediator of Advocaat?

Suzanne Heussen

Jullie staan voor misschien wel de moeilijkste beslissing van je leven: je gaat uit elkaar. Er komt zo veel op je af, je weet niet waar je moet beginnen. Als gecertificeerd mediator help ik jullie om orde in de chaos te brengen en zo tot stevige en heldere afspraken te komen over jullie kinderen, huis en financiën. Een hele zorg minder en meer energie om aan je nieuwe leven te beginnen.

Gratis kennismaken?

Mediator vs Advocaat

Voordat je naar de rechter stapt kun je een mediator of een advocaat inschakelen om jullie relatie te beëindigen.  Wat is eigenlijk het verschil en wat maakt dat je voor een mediator of voor een advocaat kiest?

 

Emoties creëren onverstandige keuzes

Je gaat uit elkaar en dat brengt altijd veel emoties met zich mee. Elke relatiebeëindiging heeft een of meerdere oorzaken. Oorzaken die tot meer of minder verdriet en boosheid leiden. Heeft je partner een ander? Is er sprake van verslavingsproblematiek? Zijn er financiële problemen? Allemaal situaties die heftige emoties oproepen.

Als je erg boos of verdrietig bent, kan het zijn dat je op zoek gaat naar genoegdoening. Je laat je niets meer afpakken, je laat niet meer over je heen lopen. Je zult je partner wel eens laten voelen wat deze jou heeft aangedaan.

Maar…… wat gebeurt er dan? In deze moeilijke, emotionele periode denken we niet goed na over wat de gevolgen zijn van hevige strijd, genoegdoening of wraakactie. Klopt het wel dat er straks een
verliezer èn een winnaar is? Of zijn jullie allebei verliezers?

Je neemt ieder je eigen advocaat in de arm en gaat de strijd aan. Je vecht voor datgene waarvan jij denkt dat jou toekomt. Je wordt bozer en bozer, vriendelijk geholpen door de advocaat. De advocaat gaat mee in jouw strijd voor maximale winst, zonder aandacht voor je emoties en het contact met je toekomstige ex-partner. De rechter beslist uiteindelijk over de uitkomst van het juridisch gevecht, zonder dat je hier verder nog inbreng in hebt.

Resultaat: misschien wel een fikse deuk in je eigenwaarde en tot overmaat van ramp ook nog een gat in je portemonnee. Want advocaten zijn duur en het traject is lang. Je hebt hier weinig invloed op.

 

En als ik voor een mediator ga?

Als je kiest voor mediation daarentegen, dan kies je ervoor om ondanks alles toch met elkaar in gesprek te gaan, om netjes uit elkaar gaan mogelijk te maken en om te redden wat er te redden valt.

De mediator helpt je erbij het gesprek op gang te krijgen door op zoek te gaan naar wederzijdse belangen. Wat is de reden dat jullie allebei aan tafel zitten? Wat willen jullie samen afspreken?

Waarschijnlijk wil je samen goede afspraken maken over de kinderen, je huis, schulden & spaartegoeden, huisdieren en de inboedel. De mediator helpt je hierbij. De mediator legt je geen besluiten op, jullie bepalen zelf wat je wil afspreken en de mediator ziet erop toe dat dit op gelijke basis gebeurt, dus dat er geen intimidatie en chantage plaatsvindt en dat emoties zoals schuldgevoel, boosheid, verdriet besproken zijn waardoor afspraken bewuster worden gemaakt en je achteraf geen spijt krijgt van je afspraak.

“Als ik dat geweten had..” omdat de mediator alle mogelijke consequenties van een afspraak met je doorneemt, is de kans dat je dit zegt heel klein bij relatiebeëindiging middels mediation.

Gratis kennis maken?

 Bel of mail mij!

Email

suzanne@heussenmediation.nl

Call Now Button