Kinderen & Scheiden
Suzanne Heussen
Jullie staan voor misschien wel de moeilijkste beslissing van je leven: je gaat uit elkaar. Er komt zo veel op je af, je weet niet waar je moet beginnen. Als gecertificeerd mediator help ik jullie om orde in de chaos te brengen en zo tot stevige en heldere afspraken te komen over jullie kinderen, huis en financiën. Een hele zorg minder en meer energie om aan je nieuwe leven te beginnen.
Gratis kennismaken?
Kinderen bij uw scheiding
Eindelijk hebben jullie dan toch besloten om uit elkaar te gaan. De scheiding wordt doorgezet en is definitief. Na de scheiding behoud je beiden het ouderlijk gezag. Je blijft allebei wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van de kinderen.
Financiële afspraken over kinderen
Bij de zorg- of omgangsregeling horen ook financiële afspraken. Dit noemen we kinderalimentatie. Je kunt afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie. Dit komt in het ouderschapsplan te staan. De rechter toetst de hoogte van de kinderalimentatie. Kinderalimentatie geldt voor kinderen tot 21 jaar. Als je kind tussen 18 en 21 werkt of studiefinanciering ontvangt, wordt de kinderalimentatie lager of stopt het. Zodra een kind financieel redelijkerwijs op eigen benen kan staan, stopt de verplichting tot kinderalimentatie.
Al deze afspraken en nog veel meer wordt zorgvuldig vastgelegd in een Ouderschapsplan. Artikel 1 van het convenant verwijst naar het Ouderschapsplan.
Kinderen niet belasten door scheiding
Je wil dat je kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. Zij kunnen er immers niets aan doen dat hun ouders niet meer van elkaar houden en besluiten uit elkaar te gaan.
Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen minder last van de scheiding hebben als het kind duidelijk geïnformeerd wordt en de scheiding soepel wordt afgehandeld. Wanneer de kinderen onderwerp van gesprek zijn, roept dit uiteraard veel emoties op: verdriet, teleurstelling, boosheid en verontwaardiging. Ze komen allemaal voorbij.
Deze emoties zorgen ervoor dat je moeilijk helder kunt denken, laat staan tot goede afspraken komt. Emoties horen erbij, ze moeten er zijn, omdat ze erg belangrijk zijn voor het doorlopen van het rouw proces dat je doormaakt wanneer je gaat scheiden. Wanneer je je emoties laat zien aan je partner, dan kan dit tot meer begrip leiden: ‘ik wist niet dat dit zoveel met je doet, we zijn dus allebei erg verdrietig’. Gedeelde smart is halve smart.
Je wil dat je kind later kan zeggen dat jullie goed uit elkaar zijn gegaan. Het kan zijn dat je frustratie ervaart als je aan je ex-partner denkt. De kunst is om te denken aan je ex als de ouder van je kind. Frustratie maakt plaats voor ouderliefde. Ouders van minderjarige kinderen zijn verplicht afspraken te maken over de kinderen als ze uit elkaar gaan.
Als gespecialiseerd Familie Mediator kan ik jullie helpen bij het opstellen van een goede zorg- of omgangsregeling, die zowel voor de kinderen als voor jullie tweeën werkt en waar je allebei volledig achter staat. Werkt een regeling voor jullie kind, wordt er niet te vaak gewisseld van huis en past co-ouderschap wel bij je kind? Waar ga je wonen en wat betekent dit voor de school, vriendjes en sportclub?
Gesprek met de kinderen
Als de kinderen of de ouders dat willen kan Suzanne in gesprek gaan met de kinderen. In zo’n gesprek kan een kind aangeven waar hij of zij het liefst wil wonen. Wanneer dit niet strookt met de wens van de ouder, dan bespreekt Suzanne dit – volledig in overleg met het kind – met de ouders.